
Betrouwbaar internet
VEILIG DIGITAAL
Translate this page:
Informatie betrouwbaar?
- Een van de meest significante voordelen van het internet is de mogelijkheid voor individuen om wereldwijd informatie te publiceren, mits zij beschikken over een computer. Echter, hoe staat het met de betrouwbaarheid van deze informatie?

Algemeen
- Het internet dient doorgaans niet als primaire bron en kan hoogstens worden beschouwd als een secundaire informatiebron.
- Baseer uw bevindingen nooit op slechts één bron. Verifieer en onderbouw feiten waar mogelijk met meerdere, betrouwbare bronnen.
- Gebruik uw kritische denkvermogen: komt de informatie overeen met wat u elders tegenkomt, worden er bronnen genoemd die elders ook worden vermeld, of wordt er verwezen naar erkende boeken, kranten, wetenschappelijke instellingen, of organisaties?
- Indien een verhaal onwaarschijnlijk lijkt, is het verstandig ervan uit te gaan dat het mogelijk niet op waarheid berust. Raadpleeg bijvoorbeeld de Urban Legends Reference Pages voor een overzicht van ontkrachte geruchten. Voor Nederland kunt u terecht op de Broodje Aap-website, waar verhalen over uiteenlopende onderwerpen zoals seks, dood, en horror worden geanalyseerd. Zie ook www.broodjeaap.nl.

De site
- Informatie wordt over het algemeen als betrouwbaarder beschouwd wanneer deze afkomstig is van een gerenommeerde organisatie, met uitzondering van ooggetuigenverslagen en verklaringen van direct betrokkenen.
- Onderzoek de eigenaar van de domeinnaam. Controleer bij de lokale NIC's, zoals de Stichting Internet Domeinregistratie, op wiens naam het domein is geregistreerd. Voor domeinen zoals .com, .net, .edu, .biz en .info kunt u raadpleging doen via Internic. Voor andere domeinen kunt u terecht op de Noorse website van Norid.
- Probeer te achterhalen wie verantwoordelijk is voor de website en met welk doel deze is opgezet. Raadpleeg hiervoor secties als "Over ons", "About us", de help-afdeling, of kijk onderaan de homepage.
- Houd er rekening mee dat niet alle informatie op een bedrijfs- of universitaire website formeel is goedgekeurd door de betreffende organisatie. Let op adressen die een tilde (~) bevatten, of informatie die gepubliceerd is op adressen met de termen "members" of "users." Dergelijke pagina's zijn vaak van particuliere aard. Hoewel deze informatie betrouwbaar kan zijn, mag zij niet zonder meer aan de organisatie of universiteit worden toegeschreven.
- Controleer of de informatie is ondertekend met een naam of e-mailadres. Anonieme informatie kan in principe niet zonder meer als betrouwbaar worden beschouwd.
- Beoordeel of de auteur of website verwijzingen biedt naar externe, betrouwbare bronnen die de verstrekte informatie bevestigen.
- Onderzoekt de auteur informatie over zichzelf? Transparantie over de achtergrond van de auteur kan bijdragen aan de betrouwbaarheid van de verstrekte gegevens.
Op tekstniveau
- Is de tekst primair gericht op het overbrengen van informatieve inhoud, of dient deze voornamelijk om emotie op te wekken?
- Wordt de informatie logisch gepresenteerd, klinkt deze aannemelijk, en worden er argumenten aangevoerd ter onderbouwing van de correctheid ervan?
- Wordt de verstrekte informatie ondersteund door bewijsstukken of referenties?
- Kan de informatie op enige wijze worden bevestigd door andere, bij voorkeur schriftelijke en betrouwbare, bronnen?
Internet zoekstrategie
- Breng zo gedetailleerd mogelijk het netwerk rondom een tekst in kaart, inclusief betrokken personen, feiten, datums en omstandigheden.
- Voer een grondige zoektocht uit met behulp van een uitgebreide zoekmachine, waarbij u de zoekopdracht nauwgezet afbakent door het gebruik van Booleaanse query's.
- Selecteer een relevante zin of een deel daarvan en voer deze als exacte zoekopdracht in een zoekmachine in om na te gaan of de kern van de tekst elders wordt geciteerd.
- Controleer via de nieuwsgroepen-zoekmachine van Google Groups of er discussie of informatie over het onderwerp beschikbaar is, en verifieer tevens de genoemde persoonsnamen.