
Stopbrief sexting
VEILIG DIGITAAL
Translate this page:
De politie wordt steeds vaker geconfronteerd met meldingen van personen die vrezen dat intieme foto's of video's van hen in omloop zijn en dat deze mogelijk verder verspreid of online geplaatst zullen worden.
Slachtofferhulp Nederland heeft in samenwerking met het Politieteam Zeden en Helpwanted een officiële stopbrief ontwikkeld als instrument om ongewenste verspreiding van dergelijke beelden tegen te gaan.


Is iemand in het bezit van intieme beelden van u en vreest u dat deze persoon deze beelden zal verspreiden?
In dat geval kunt u een formele stopbrief opstellen waarin u expliciet aangeeft dat dit onacceptabel is en niet uw toestemming heeft. Een stopbrief wordt verstuurd wanneer het beeldmateriaal nog niet is verspreid en u weet wie in bezit is van de beelden. Met deze brief stelt u de betreffende persoon op de hoogte van het feit dat het verspreiden van dergelijk materiaal strafbaar is en dat u juridische stappen zult ondernemen, waaronder aangifte, indien er strafbare handelingen worden verricht met uw beelden.
De volgende handelingen zijn strafbaar:
- Het dreigen met het verspreiden van het beeldmateriaal;
- Het gebruiken van het beeldmateriaal om u te chanteren;
- Het tonen, doorsturen, online plaatsen of te koop aanbieden van het beeldmateriaal aan derden;
- Het bewaren van beelden die zonder uw toestemming zijn gemaakt.
Het opstellen en versturen van een stopbrief
Indien u een stopbrief wenst op te stellen, kunt u hier een voorbeeld-stopbrief downloaden*. Deze dient als leidraad en kan naar eigen inzicht worden aangepast. Mocht u hierbij ondersteuning nodig hebben, dan kunt u contact opnemen via 0900-0101.
Wij adviseren u om de stopbrief aangetekend per post te versturen. Dit waarborgt dat u beschikt over bewijs dat de brief daadwerkelijk door de ontvanger is ontvangen. Zorg er tevens voor dat u een kopie van de brief en het ontvangstbewijs bewaart. Indien u ervoor kiest om de brief digitaal te versturen, raden wij u aan een screenshot van uw verzonden bericht te maken en te bewaren.
Let op: het versturen van een stopbrief kan ook leiden tot een onvoorziene, negatieve reactie van de ontvanger. Het is van belang om zich ervan bewust te zijn dat het versturen van een stopbrief niet verplicht is voor het starten van een rechtszaak of het doen van aangifte.
Wanneer kies je voor een persoonlijk gesprek in plaats van een brief?
Indien u expliciete beelden heeft gedeeld met iemand die u vertrouwt, maar u zich achteraf toch ongemakkelijk of bezorgd voelt, is het wellicht niet gepast om een formele stopbrief te sturen. In dergelijke situaties kan een direct en open gesprek effectiever zijn. Bespreek uw zorgen met de ontvanger op een respectvolle manier en verzoek hen vriendelijk doch nadrukkelijk om de beelden permanent te verwijderen.
Zijn uw beelden al verspreid?
Indien uw beelden reeds zijn verspreid, adviseren wij u dit te melden bij de politie en, indien van toepassing, aangifte te doen. U kunt contact opnemen via 0900-8844 of de website politie.nl raadplegen voor nadere informatie.
Voor professioneel advies, ondersteuning bij het verzamelen van bewijsmateriaal en hulp bij het verwijderen van beeldmateriaal kunt u terecht bij Helpwanted. Wij wijzen u er echter op dat het helaas niet in alle gevallen mogelijk is om al het beeldmateriaal offline te verwijderen.
*Door op de link te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad.
(bron: veiliginternetten.nl)