Procedure bancaire fraude

VEILIG DIGITAAL

Translate this page:

De Procedure Bancaire fraude

Geld terugkrijgen na WhatsApp-fraude?  Zo pak je dat aan. 

1.

Maandelijks worden honderden mensen slachtoffer van financiële oplichting via WhatsApp. Criminelen sturen berichten zoals: "Goedendag, dit is mijn nieuwe nummer. Mijn telefoon is gestolen en mijn tas kwijtgeraakt.

Zou u 1.000 euro kunnen overmaken, zodat ik deze maand door kan komen?" In veel gevallen realiseren slachtoffers zich pas achteraf dat het bericht door een oplichter is verstuurd. Maar is het voor gedupeerden nog mogelijk om het verloren geld terug te krijgen?

  • Volgens politiewoordvoerder Jennifer Schoorlemmer worden maandelijks tussen de 320 en 500 personen slachtoffer van deze vorm van oplichting. Hoewel een deel van de betrokkenen de oplichtingstactiek doorziet, geeft zij aan dat circa 60 procent van deze groep alsnog financiële schade ondervindt. De geleden schade kan oplopen tot duizenden euro’s. De vraag blijft: op welke wijze kunt u een dergelijk bedrag terugvorderen?
  • Rick van der Rest van Eerste Hulp Bij Online Fraude benadrukt dat slachtoffers van online fraude niet de moed moeten verliezen. "Hoewel een dergelijke situatie uiteraard schokkend kan zijn, bestaat er sinds begin vorig jaar de procedure 'niet-bancaire fraude'. Deze procedure stelt slachtoffers in staat via hun bank een verzoek in te dienen om het gestolen bedrag terug te laten storten door de fraudeur. Indien dit niet slaagt, kan het slachtoffer uiteindelijk de persoonsgegevens van de fraudeur verkrijgen om een gerechtsdeurwaarder in te schakelen."
  • Van der Rest voegt toe: "Het proces klinkt wellicht complexer dan het in werkelijkheid is. Het inschakelen van een gerechtsdeurwaarder kan eenvoudig online worden geregeld, waarbij de kosten van de procedure worden verhaald op de fraudeur."

Helft kreeg het volledige bedrag terug of heeft een betalingsregeling lopen.

  • De Procedure Niet-Bancaire Fraude (PNBF) is een gezamenlijke inspanning van de Nederlandse banken die is opgezet om slachtoffers van fraude effectief te ondersteunen. Deze procedure biedt gedupeerden de mogelijkheid om de dader aansprakelijk te stellen en zelfstandig via hun bank het verloren bedrag terug te vorderen, zonder afhankelijk te zijn van een politieonderzoek. Statistieken tonen aan dat 50% van de betrokkenen die gebruik hebben gemaakt van deze methode hun volledige bedrag heeft teruggekregen of een betalingsregeling heeft weten te treffen. Alle banken in Nederland bieden inmiddels een speciale webpagina aan waar deze procedure kan worden aangevraagd.

Procedure puur bedoeld voor de slachtoffers.

  • "In gevallen van WhatsApp-fraude kan het slachtoffer direct na het doen van aangifte de juridische procedure in gang zetten. De betrokkenheid van de politie hierbij is echter beperkt," aldus Gijs van der Linden, teamleider van het Landelijk Meldpunt Internetoplichting van de politie.
  • "De eerste stap is het opstellen van een officiële aangifte," legt Van der Linden uit. "Het Platform Nederlandse Banken Fraude (PNBF) is specifiek opgericht voor de ondersteuning van slachtoffers, zodat zij de mogelijkheid krijgen om de dader aansprakelijk te stellen." Van der Linden en Van der Rest benadrukken dat de procedure uitsluitend kan worden gestart indien zowel het rekeningnummer van de dader als dat van het slachtoffer binnen Nederland geregistreerd staat. Daarnaast is het essentieel dat er overtuigend bewijs wordt geleverd dat het om fraude gaat. Van der Linden voegt hieraan toe: "In andere soorten geschillen is inmenging door de banken niet toegestaan."

Hoe werkt de procedure niet bancaire fraude?

 

1. Aangifte doen.
2. De procedure niet bancaire fraude aanvragen bij je bank*.
3. Je bank stuurt een terugstortverzoek naar de rekeninghouder waaraan je het geld heb overgemaakt.
4. Geen geld terug? Dan krijg je naam, adres en woonplaats van de rekeninghouder.
5. Je stuurt de aangifte en gegevens van de rekeninghouder naar de deurwaarder.
6. De deurwaarder start een incassoprocedure en vordert het geldbedrag terug.

 

Bij iedere bank kun je fraude melden, via die pagina kun je de procedure aanvragen. Deze staat vaak onder het kopje ‘Veilig bankieren’- ‘online fraude melden’

Aanvulling op het strafrecht

Gijs van der Linden, teamleider van het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting bij de politie, beschouwt de PNBF als een waardevolle aanvulling op het strafrecht. Hij stelt: "Als politie hebben wij geen directe betrokkenheid bij de PNBF, aangezien dit een overeenkomst is tussen de banken en een dienst die zij aan hun klanten aanbieden. Echter, deze procedure sluit een strafrechtelijk onderzoek niet uit en kan desgewenst aanvullend worden ingezet."”

De inzet van strafrechtelijke onderzoeken hangt af van de ernst en aard van de fraude. Bij gevallen zoals datingfraude en sextortion kan de politie zelfstandig beslissen om een strafrechtelijk onderzoek in te stellen, los van de civiele procedure die het slachtoffer mogelijk via een deurwaarder heeft opgestart. Van der Linden benadrukt tevens het belang van deze aanvullende mogelijkheden voor slachtoffers van digitale criminaliteit, die op deze wijze hun recht kunnen halen zonder afhankelijk te zijn van de doorlooptijd van een politieonderzoek na aangifte.

Wat valt er onder niet bancaire fraude?

Aankoopfraude: U bent opgelicht door een webwinkel, via Marktplaats of sociale media zoals Facebook.
WhatsApp-fraude: Fraude via bijvoorbeeld een zogenaamde "vriend in nood" of in het kader van datingfraude.
Betaalfraude: Een situatie waarbij de persoon die u zou moeten betalen, u oplicht. Dit gebeurt vaak via een frauduleuze betaallink waarmee ongeoorloofd geld van uw rekening wordt afgeschreven.
Factuurfraude: De verzender van de factuur doet zich voor als uw reguliere leverancier, met een e-mailadres dat sterk lijkt op het originele adres, maar subtiel anders is gespeld. Bij betaling wordt het bedrag onherroepelijk overgemaakt naar de oplichter.
Datingfraude en sextortion: De oplichter wint doelbewust het vertrouwen van het slachtoffer door het opbouwen van een emotionele band. Vervolgens wordt via een geraffineerd web van leugens financiële steun gevraagd, met mogelijke ernstige gevolgen voor het slachtoffer.

SODA VERHAALT  SCHADEVERGOEDING BIJ INTERNETFRAUDE

 

  • Internetfraude is aan de orde van de dag. Door WhatsAppfraude, Marktplaatsfraude, Spoofing of op andere listige manieren maken criminelen anderen geld afhandig. Wellicht is het u overkomen, u voelt zich bedonderd. U werd opgelicht.

 

  • SODA helpt u bij het terughalen van het geld dat u onterecht aan een oplichter of ‘geldezel’ overmaakte. Naast het terughalen van het geld zal SODA namens u ook een schadevergoeding eisen bij de ontvanger van uw geld. De hoogte van de schadevergoeding is afhankelijk van de hoogte van het bedrag dat u overmaakte.

2.

AANGIFTE

  • Het is belangrijk dat u aangifte doet bij de politie. Zo krijgt de politie zicht op het probleem en komen oplichters sneller in beeld. De aangifte is ook het startpunt om uw geld terug te krijgen. Met een aangifte kan uw bank en SODA u helpen. Klik hier om aangifte te doen bij de politie.

 

NAW GEGEVENS VAN DE ONTVANGER

  • Banken kunnen de gegevens van de oplichter (NAW; naam, adres, woonplaats) aan u verstrekken. Kijk op de website van de Nederlandse Betaalvereniging hoe het werkt. U kunt ook rechtstreeks met uw eigen bank contact opnemen. De bank zal de oplichter vragen het geld binnen 3 weken terug te storten. Indien dat niet gebeurt kan de bank u de gegevens van de ontvanger verstrekken.

NAW GEGEVENS VAN DE ONTVANGER

 

  • Banken kunnen de gegevens van de oplichter (NAW; naam, adres, woonplaats) aan u verstrekken. Kijk op de website van de Nederlandse Betaalvereniging hoe het werkt. U kunt ook rechtstreeks met uw eigen bank contact opnemen. De bank zal de oplichter vragen het geld binnen 3 weken terug te storten. Indien dat niet gebeurt kan de bank u de gegevens van de ontvanger verstrekken.

 

GEEN GELD, GEEN GEGEVENS?

  • In sommige gevallen betaalt de oplichter niet terug en worden door de bank geen gegevens verstrekt. Wellicht is er sprake van een bijzondere situatie. Ook in dat geval kunt u uw zaak bij SODA aanmelden. We zullen in dat geval de gegevens van de oplichter via de politie opvragen.

 

KOSTEN

  • De aanpak van SODA kost u niets. Zelfs de kosten voor het inschakelen van een deurwaarder, een advocaat en alle overige gerechtelijk kosten worden betaald uit de solidariteitsreservering. No cure, no pay.

bron:so-da.nl