Translate this page:

Wat is gemaskeerde e-mail? Deze nieuwe draai aan een oude praktijk geeft uw beveiliging een boost

Het gebruik van unieke inloggegevens is een manier om accountovernames moeilijker te maken voor potentiële criminelen. E-mailmaskering voegt een extra laag toe aan dat concept.

Online beveiliging was vroeger eenvoudig. Het enige wat je nodig had was een goed wachtwoord, en in de begindagen had je niet een heleboel cijfers, letters en speciale tekens nodig om dat doel te bereiken. Er was ook geen antivirussoftware nodig om te verifiëren dat je inlogde op legitieme sites. Privacy was ook niet zo kwetsbaar als tegenwoordig. Je e-mail ging niet constant verloren door wéér een datalek.

Maar naarmate hackers en criminelen steeds geraffineerder worden, geldt dat ook voor aanbevelingen voor de beste beveiligingspraktijken. Momenteel raden experts het gebruik van unieke, willekeurige wachtwoorden aan (en hoe meer tekens, hoe beter), plus tweefactorauthenticatie als een sterke basis. Maar u kunt nog verder gaan, en bedrijven die vooroplopen in cybersecurity proberen dat makkelijker te maken. 

Een dergelijke stap wordt gemaskeerde e-mail genoemd. (U hoort het misschien ook wel e-mailmaskers of e-mailmaskering.) Het formaliseert een lang beschikbare functie die bekendstaat als e-mailaliassen als een privacy- en beveiligingsmaatregel. Er wordt een willekeurig e-mailadres gemaakt om uw echte e-mailadres voor een online account te verbergen (ook wel maskeren genoemd).

Alle correspondentie die naar het gemaskeerde e-mailadres wordt verzonden, wordt doorgestuurd naar uw werkelijke inbox. De afzender weet niet wat de uiteindelijke bestemming van de e-mail is. Ze komen er alleen achter als u per ongeluk op een bericht reageert als uw hoofdaccount.

De voordelen zijn tweeledig. U krijgt meer privacy, want hoe meer u verschillende gemaskeerde e-mailadressen gebruikt (idealiter één per online account), hoe meer u de potentiële gevolgen van het lekken van informatie bij een datalek beperkt. Dat e-mailadres werkt niet op andere websites als een login-ID of voor het resetten van een wachtwoord. Ook kan iemand het adres niet overnemen zoals bij een echt account. Het is gewoon een doorstuuradres, en nog een wegwerpadres ook.

Als u uw inkomende e-mail al filtert en/of spam tegengaat door e-mailaliassen te gebruiken, klinkt gemaskeerde e-mail misschien als een lege marketingterm voor een bekende functie. Maar er is een klein verschil: e-mailmaskering is een beperkter gebruik van e-mailaliassen, met een bepaalde stijl in hoe de aliassen worden gemaakt.

Bij gemaskeerde e-mail ligt de focus op automatisch gegenereerde willekeurige, unieke identifiers. Denk aan 4k9xkeo@emailservice.com of zelfs siftflask.3242@emailservice.com . U hoeft geen eigen aliassen te bedenken, waardoor het gebruik ervan wordt gestroomlijnd. De voorgestelde aliassen verbergen ook volledig uw e-mailadres, wat het invoegen van punten in uw gebruikersnaam (bijv. random.username@gmail.com ) of het toevoegen van een plusteken en een extra zin (bijv. randomusername+alias@gmail.com ) niet bereikt. U zou ook gestroomlijnde controles moeten krijgen om inkomende e-mail te blokkeren of het doorstuuradres uit te schakelen als het wordt overspoeld met ongewenste e-mail.

Het resultaat is een snellere, eenvoudigere manier om anonimiteit te behouden in uw contactgegevens, en voor sites die standaard e-mailadressen als gebruikersnamen gebruiken, ook uw inloggegevens. Met het extra voordeel van integratie met sommige browsers en wachtwoordmanagers bespaart e-mailmaskering tijd en vermindert het de rompslomp van de doe-het-zelfroute.

Twee veelvoorkomende manieren om e-mailmaskering te krijgen, zijn via een e-mailprovider of een speciale service. E-mailproviders bieden de functie aan als een geïntegreerd onderdeel van de service. Toegang kost u waarschijnlijk wel wat. Slechts een paar providers bieden gemaskeerde e-mail aan, meestal gebundeld in betaalde abonnementen (bijv. Apple iCloud+ , Fastmail , ProtonMail )

Dedicated services kunnen worden gebruikt met elke site, hoofd-e-mailadres, browser, wachtwoordbeheerder, etc. U maakt een account aan met het e-mailadres waarop u de doorgestuurde e-mail wilt ontvangen en maakt vervolgens maskers via de webinterface of een browserextensie.

Sommige services bieden ook premium-abonnementen aan waarmee u kunt verzenden en antwoorden vanaf een e-mailmasker, grotere bestandsbijlagen kunt ondersteunen en e-mailmaskers kunt genereren voor meerdere e-mailadressen. Alle e-mailmaskers worden beheerd via de service, wat minder handig is dan bij een e-mailprovider. U hebt geen enkele opslagplaats voor uw directe en doorgestuurde e-mail.

Om de integratie van e-mailmaskering in uw dagelijkse stroom echt te vereenvoudigen, kiest u een service die integreert met een wachtwoordbeheerder. Zodra u uw e-mailaccount of maskeringsservice verbindt, kunt u de e-mailmaskers rechtstreeks in de wachtwoordbeheerder maken. Het elimineert de noodzaak om het nieuwe doorstuuradres te kopiëren en te plakken bij het opslaan van inloggegevens. 

Hoewel het ontvangen van gemaskeerde e-mail via een e-mailprovider meestal geld kost, bieden speciale services meestal een gratis abonnement. Ze zijn beperkter in omvang, maar nog steeds een goed begin.