5 regels voor browserextensies om uw systeem veilig te houden
Translate this page:
Als u browserextensies gebruikt, moet u voorzichtig zijn met welke u installeert en gebruikt.
Sommige mensen zien browserextensies als een noodzakelijk stukje van de puzzel, terwijl anderen ze als een gevaar zien. Dus hoe kan iets zo kleins zo'n probleem vormen voor gebruikers?
Het is moeilijker om veilig te blijven in de digitale wereld. Wat browserextensies betreft, ligt de verantwoordelijkheid helaas bij de eindgebruiker om waakzaam te zijn over wat ze op hun machines installeren.
Wat is een browserextensie?
Browserextensies, of plug-ins, zijn lichtgewicht softwareapplicaties die nieuwe functies en functionaliteiten toevoegen aan webbrowsers.
Populaire webbrowsers zoals Google Chrome, Firefox en Microsoft Edge bieden allemaal toegang tot extensies. Maar terwijl miljoenen gebruikers extensies downloaden om nieuwe mogelijkheden aan hun webbrowser toe te voegen, hebben deze componenten het aanvalsoppervlak vergroot, waardoor hackers een nieuw toegangspunt tot de gebruikersomgeving krijgen.
5 manieren om erachter te komen of u een extensie kunt vertrouwen
1. Houd je aan de majors
Mijn eerste regel is dat je alleen extensies moet vertrouwen die door grote bedrijven zijn uitgebracht. Dat wil niet zeggen dat je een enkele ontwikkelaar of een klein team niet moet uitsluiten, maar het is altijd de makkelijkste manier om ervoor te zorgen dat je niet in een kwaadaardige campagne terechtkomt.
Maar zelfs grote bedrijven kunnen in zo'n situatie terechtkomen. Hoe ga je dan verder?
2. Voeg toe wat je nodig hebt
Mijn volgende regel is vergelijkbaar met die voor mobiele apparaten: installeer alleen dingen die je nodig hebt. Ik beperk mijn browserextensies ook tot een absoluut minimum.
U ziet misschien een extensie die beweert dat u duizenden dollars kunt besparen tijdens online winkelen. Het gezegde "Als het te mooi klinkt om waar te zijn, is dat waarschijnlijk ook zo" is echter van toepassing. Deze extensies zijn niet te vertrouwen.
3. Doe het voorbereidende werk
Doe vervolgens wat onderzoek voordat u een extensie installeert. Controleer de beoordelingen en het aantal downloads. Als het aantal downloads klein is of er zijn erg weinig beoordelingen, vermijd die extensie dan.
4. Controleer de details
Controleer altijd wanneer de extensie voor het laatst is bijgewerkt. Ik vertrouw extensies die regelmatig worden bijgewerkt.
Een van de problemen met het installeren van browserextensies die al een tijdje niet zijn bijgewerkt, is dat er mogelijke ongepatchte beveiligingslekken zijn . Als vuistregel geldt dat als een stuk software de afgelopen 30 dagen niet is bijgewerkt, je meteen achterdochtig moet worden en de ontwikkelaar bekijken om te zien of ze het project hebben verlaten of een verdachte reputatie hebben.
5. Denk na over toestemmingen
Controleer ten slotte de rechten die een extensie nodig heeft. Als u bijvoorbeeld een extensie toevoegt zonder reden om toegang te krijgen tot toetsenbordinvoer of uw webcam, denk dan twee keer na voordat u deze installeert.
In Chrome wijst u een tabblad naar chrome://extensions. Bij elke extensie kunt u op Details klikken en de vereiste machtigingen bekijken. In Firefox gaat u naar "Add-ons en thema's" > Extensies en klikt u op een extensie. Klik op de resulterende pagina op het tabblad Machtigingen en bekijk de vereiste machtigingen voor de extensie. Als u iets verdachts ziet, verwijdert u de extensie onmiddellijk.
Helaas zal dit soort situaties niet zomaar verdwijnen. Hoe ijverig browserontwikkelaars ook zijn met beveiliging, kwaadwillenden zijn altijd een stap voor. Vraag uzelf daarom altijd af: heb ik deze extensie nodig? Als het antwoord nee is… installeer hem dan niet.