VEILIGDIGITAAL.COM
Translate this page:

Als informatieplatform over cybercrime en technologienieuws, zijn wij toegewijd aan het voorlichten van burgers over de gevaren van cybercrime en het delen van actueel technologienieuws.
Doel is het voorkomen van slachtofferschap door cybercriminaliteit.
Met de voortdurende digitalisering van onze samenleving wordt het steeds crucialer om op een weloverwogen en doordachte manier om te gaan met digitale technologieën.
Mensen worden dagelijks geconfronteerd met digitale veiligheidsrisico's, waaronder hackers, malware, phishing-aanvallen en identiteitsfraude. De website "Veilig Digitaal" is ontwikkeld om bezoekers te ondersteunen bij het identificeren en voorkomen van deze bedreigingen.
Op deze website treft u uitgebreide informatie aan over de meest recente trends en ontwikkelingen binnen het domein van cybercriminaliteit en digitale beveiliging.
Voor dit doel worden dagelijks diverse internationale online bronnen geraadpleegd, zodat wij u van de meest actuele en relevante informatie kunnen voorzien.
U ontvangt praktische richtlijnen over het effectief beveiligen van uw wachtwoorden, het beschermen van uw persoonlijke gegevens en het waarborgen van de beveiliging van uw computer en overige apparaten tegen malware en virussen.


- Hallo, ik ben Digi, de 'Vraag en Antwoord' chatbot van VEILIG DIGITAAL. Kun je de gewenste informatie niet op deze website vinden, stel dan een vraag via de button en kijk of ik je kan helpen.
STORY
Alternatieve DNS-diensten uitgelegd: Google DNS, OpenDNS en Cloudflare DNS, meer snelheid meer veiligheid

DNS: Het Domain Name System uitgelegd
Het Domain Name System (DNS) fungeert als een essentieel onderdeel van het internet, vergelijkbaar met een telefoonboek. Wanneer u een website zoals www.google.com bezoekt, vertaalt het DNS deze domeinnaam naar een specifiek IP-adres, bijvoorbeeld 142.250.74.68, zodat uw computer exact weet waar de gevraagde informatie te vinden is.
Redenen om een alternatieve DNS-server te overwegen:
Standaard maakt u doorgaans gebruik van de DNS-servers van uw internetprovider. Deze servers bieden echter niet altijd de hoogste snelheid of optimale beveiliging.

-
Pokémon-fans wees gewaarschuwd: deze webshop is frauduleus:‘catchemall.eu’
-
Trap niet in deze nepmail: ‘Jouw Facebook-account is gehackt en wordt binnen 24 uur geblokkeerd!’
-
Koop je Ralph Lauren-Polo of Tommy Hilfiger-hoodie niet bij ‘novalouv.com’
-
Let op voor valse sms’jes namens creditcarduitgever ICS
-
Misleidend bericht namens Knab over ‘telefoonnummer verifiëren binnen 14/04/2025’
-
Klik niet op de link in deze frauduleuze mail om jouw FedEx-pakket te volgen
-
Klik niet op de link in deze frauduleuze mail om jouw FedEx-pakket te volgen
-
Revolut-mail met belangrijke mededeling: ‘Wij zijn genoodzaakt om je rekening op te heffen’ is phishing
- Odido-klanten opgelet: valse sms én telefoontje om jouw Odido-account te koppelen
-
Microsoft-phishingmail in omloop: ‘Aanmeldpoging vanaf onbekend apparaat - actie vereist’
VIRUSSCAN EN BESTANDSCHECK
DATALEK - EN EMAIL CONTROLE
Hebben hackers gegevens van jou?
- Een datalek vindt plaats wanneer persoonlijke gegevens, zoals namen, adressen of financiële informatie, per ongeluk of op onrechtmatige wijze worden blootgesteld, ontvreemd of op andere manieren worden gebruikt door onbevoegden. Wij raden u aan dit te controleren via deze website.
Wordt jouw email misbruikt?
- De politie speelt een actieve rol in het tegengaan van cybercriminaliteit. In beslag genomen datasets bevatten soms persoonlijke gegevens van burgers die mogelijk door criminelen zijn misbruikt. Om potentiële schade te voorkomen, is het van groot belang om te controleren of uw e-mailadres is opgenomen in deze datasets. U kunt dit eenvoudig nagaan met behulp van deze controlefunctie.
DIGITALE WEERBAARHEID

- Een samenwerkingsverband van toonaangevende Nederlandse bedrijven en organisaties bundelt de krachten en introduceert een landelijke campagne genaamd “Digitale Weerbaarheid”. Een centraal element van deze campagne is de nationale cursus Digitale Weerbaarheid. Tijdens deze cursus wordt deelnemers een helder inzicht geboden in hun huidige kennisniveau op het gebied van digitale weerbaarheid, met concrete handvatten om deze kennis verder te versterken.
In deze cursus worden onder meer de volgende thema’s behandeld:

Digitale babbeltrucs

Online fraude

Laat je niet hacken

Je weet niet wat je ziet

Digitaal flirten

Hoe was jouw dag online